Rehellisiä mielipiteitä

Kenen vastuu?

Nimimerkki "Vihainen äiti" kysyy Helsingin Sanomissa: "Kenellä on vastuu, jos joku perheenjäsen sairastuu puun pienpoltosta syntyneiden pienhiukkasten takia?"

Minun mielestäni Helsingin Sanomilla, koska he eivät selvästikään ole osanneet selittää lukijoilleen ymmärrettävästi, mitä puun pienpoltosta syntyvien pienhiukkasten aiheuttama kohonnut sairastumisriski tarkoittaa. Helsingin Sanomat varmasti on sitä mieltä, että heidän tehtävänsä on vain välittää tieto puun pienpoltosta syntyvien pienhiukkasten aiheuttamasta kohonneesta sairastumisriskistä ja on lukijan tehtävä ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa.

Kun puhutaan riskistä, puhutaan todennäköisyyksistä, joka on tilastollinen ilmiö. Niinpä kysymys siitä, johtuuko joku yksittäinen tapaus jostain tietystä riskistä on mieletön. Kuvittelin pienhiukkasriskien olevan lottovoiton luokkaa, mutta se osoittautuikin liikennettä ja väkivaltaa pahemmaksi tappajaksi. THL:n verkkosivujen mukaan pienhiukkasten arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain 1800 ennenaikaista kuolemaa. Vuonna 2017 tieliikenteessä kuoli 238 henkilöä eli tuohon verrattuna alle kahdeksasosa. Vuonna 2017 Suomessa surmattiin kuolemansyytietojen mukaan 61 ihmistä. Eli henkirikoksen uhreja on vain kolmaskymmenesosa pienhiukkasten uhreista. Itsemurhan tekijöitä oli 824 eli alle puolet pienhiukkaskuolemista.

Toisaalta sydän- ja verenkiertosairauksiin kuoli 19077 suomalaista vuonna 2017, joka on siis kymmenkertainen määrä. Hengityselinsairauksiin kuoli 2084 suomalaista, joten joko 90% näistä kuolemista on pienhiukkasten aiheuttamia tai sitten kaikkia pienhiukkasten aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia ei tilastoida hengityselinsairauskuolemina.

Ottaen huomioon, että vuosittain noin 2000 suomalaista kuolee alkoholin aiheuttamiin sairauksiin ja alkoholimyrkytykseen, voisi samanlaisen mielipidekirjoituksen kirjoittaa alkoholista. Alkoholismi on vakava sairaus, jota ei pidä vähätellä väittämällä, että jokainen voi kontrolloida omaa juomistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ihmisten on vaikea ymmärtää sitä, että sairauksiin pääsääntöisesti ei ole vain yhtä syytä. Tuberkuloositartunnankin saivat vielä sata vuotta sitten melkein kaikki lapset; vain osa sairastui. Vaikka kyseessä on tartuntatauti, sairastumisen todennäköisyys on kiinni perimästä ja ympäristöstä, kuten muidenkin sairauksien yhteydessä.

Suositeltavaa lukemista: Stanislaw Lem, eritisesti Nuha. Voi auttaa ymmärtämään, mitä kausaliteetti ja tilastollisuus tarkoittavat.

Toimituksen poiminnat